Teriyaki diamanthaas met zoete aardappel wedges, kastanje champignons en haricots verts met spek

Een maaltijd die volledig op de bbq te bereiden is en die waarschijnlijk iedereen lust!.

Regelmatig hebben wij een stuk rundvlees wat niet zo heel vaak word gegeten maar wat erg lekker en vooral super mals is namelijk de diamanthaas, ook wel jodenhaas genoemd. Als je dit stuk nog nooit op hebt moet je het zeker is proberen!

Omdat dit stuk heel mager is moet je oppassen dat je het niet te ver laat doorgaren want dan word het gortdroog. Een kerntemperatuur van tussen de 50 en 54 graden maximaal, na het rusten van het vlees zal het nog enkele graden stijgen en heb je zo een mooie medium-rare garing.

Ingrediënten:

Een teriyaki marinade past erg goed bij rundvlees en deze maak ik als volgt:
Voor 2 diamanthaasjes van ca. 300 gr. per stuk
-150 ml Ketjap Manis
-2 el. Rode wijnazijn
-2 teentjes knoflook geperst
-Stukje verse gember geraspt (ca 3 cm)
-2 el. Bruine suiker
-1 tl. Chilipoeder

Het vlees hier 2 – 4 uur in laten marineren in een afgesloten ziplock bag in de koelkast.

Bereidingswijze

De diamanthaas eerst indirect (evt. met wat rookhout) op de bbq bij een temperatuur van 120-150  ̊C totdat het vlees een kerntemperatuur heeft van ca. 45 ̊C. Dit duurt ongeveer 25 – 35 min. Het vlees van de bbq halen en onder een stuk aluminiumfolie leggen. De bbq nu opstoken naar ca. 200  ̊C en (liefst met een gietijzeren rooster) het vlees om en om afgrillen tot een kerntemperatuur van 50 – 54 ̊C. Het vlees 10 minuten laten rusten onder aluminiumfolie voordat je het in mooie plakken snijd.

De zoete aardappel in wedges snijden en deze bestrijken met een mengsel van olijfolie, zout, zwarte peper en knoflookpoeder.

Deze op niet te hoge temperatuur om en om grillen in 10-15 minuten.

De kastanje champignons vinden wij hier altijd erg lekker bij rundvlees, deze kun je in een gietijzeren pan op de bbq even lekker roerbakken met wat knoflook. 

Je kunt dit natuurlijk ook in de keuken op het fornuis doen.

De haricots verts met spek. De bonen op gelijke grootte snijden en even voorkoken (4-5 min.) Nadat ze zijn afgekoeld in gelijke porties verdelen (8-12 stuks) en er een plakje ontbijtspek omheen rollen.

Op de bbq liefst op een gietijzeren rooster voor mooie grillstrepen en een betere grillsmaak grill je de spek om en om tot deze lekker knapperig word (ca 10 min. Totaal)

Het is even wat werk en je zal even moeten puzzelen om alles tegelijk klaar te krijgen maar dan heb je een heerlijk en compleet gerecht.

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.