Gerookte pulled beef schotel

Bij dit gerecht gaan we runderlappen langzaam garen tot deze eigenlijk vanzelf uit elkaar vallen, het ouderwetse draadjesvlees zoals bij iedereen wel bekend. Maar dan natuurlijk wel met een extra BBQ twist eraan. We gaan de runderlappen eerst 2 uur lang op lage temperatuur roken op de bbq, daarna gaan we ze stoven met een bouillon en diverse groenten. Ook krijgen de runderlappen eerst een lekkere BBQ rub voordat ze op het rooster gaan waardoor we ook weer die extra BBQ twist meegeven.

 

Wat heb je nodig?
Voor 4 personen:

2 grote runder/halslappen 300-400gr per stuk
1-2 eetlepels BBQ rub, een beef/steak rub heeft de voorkeur
Rookhout 2 – 3 chunks bijv. eiken/wijnvat/walnoot/hickory
Een ovenschaal of Dutchoven
Diverse groenten zoals courgette, prei, paprika, ui, wortel
Takjes tijm en een blaadje laurier

 

Roken van de runderlappen

Haal 1 uur vantevoren het vlees uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen.
Voor het roken van de runderlappen breng je de BBQ op een temperatuur van tussen de 100 en 120 graden Celcius. Zodra je de BBQ hebt aangestoken kun je de rub op het vlees aanbrengen, doe dit royaal zodat er een mooie kruidenkorst om het vlees gevormd kan worden. Zodra de BBQ de gewenste temperatuur heeft bereikt kunnen de rookhout chunks tussen de kolen (ik gebruikte walnoot hout) en kan het vlees indirect op het rooster. Laat nu het vlees zonder de deksel te openen 2 uur lang roken en zorg dat de BBQ tussen de 100 en 120 graden blijft.

 

Het stoven van het vlees met bouillon en groenten

Terwijl het vlees mooi de rooksmaak opneemt en de kruiden een mooie korst om het vlees vormen heb je alle tijd om wat groenten voor de stoof te snijden. Ik gebruikte hiervoor courgette, paprika, wortel, ui en prei. Alle groenten in stukken van 1 tot 3 cm snijden zodat het een mooi geheel word. Ook kun je een kwartier voordat het vlees klaar is met roken een runderbouillon maken, ik gebruikte hiervoor ‘’gewoon’’ een runder bouillonblokje die ik in een halve liter water heb opgelost. Als het vlees 2 uur heeft gerookt kan de bouillon in de ovenschaal of Dutchoven en kunnen de runderlappen en de gesneden groenten erbij en voeg je nog een paar takjes tijm en een blaadje laurier toe. Dan kan de deksel op de schaal of pan, bij een ovenschaal zonder deksel sluit je deze af met aluminiumfolie. Dan kan deze terug op het rooster en laat je het nog eens 2 uur lang lekker pruttelen. Door het stoven worden het vlees en de groenten heerlijk zacht en komen alle smaken mooi bij elkaar.

 

Tijd om te eten

Na 4 uur totaal is het dan eindelijk tijd om te eten. Maar het is het wachten meer dan waard! De runderlappen hebben een heerlijke rooksmaak meegekregen die ook echt goed te proeven is in het uiteindelijke gerecht. Bij het oppakken van het vlees uit de pan met een tang valt het al meteen uit elkaar, en ook de groenten zijn boterzacht geworden. Het ‘’pullen’’ van het vlees is dan ook een fluitje van een cent, met 2 vorken heb je in een mum van tijd mooi draadjesvlees. Ik serveerde deze stoof met franse frietjes, mosterd mayonaise en een lekker robijnrood tripel biertje.

 

Eet smakelijk!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.