Varkenshaasmedaillons met spek van het spit


Dit is een heerlijk en eenvoudig vleesgerecht bereid op het spit op de bbq. Als je niet beschikt over een spit, geen probleem je kunt deze ook prima bereiden op spiesen op het rooster! De varkenshaasjes pekelen we van tevoren een paar uurtjes om te voorkomen dat het vlees uitdroogt tijdens de bereiding. Als het vlees bijna de gewenste gaarheid heeft bereikt lakken we het nog af met een heerlijk ahornsiroop/sambal mengsel.

 

Wat heb je nodig?

2 varkenshaasjes ca. 300 gram per stuk
Ontbijtspek ca. 10 plakken
Bbq rub voor varkensvlees
Pekel (water, bruine suiker, zeezout, zwarte peperkorrels)
Ahornsiroop
Sambal

Voorbereiding.

Om te beginnen gaan we de varkenshaasjes 3 tot 4 uur pekelen, dit omdat het magere vlees snel uitdroogt tijdens de bereiding zeker bij een hogere temperatuur met de spit bereiding. Door het pekelen breng je meteen een smakelijk vocht in het vlees wat ook weer een smakelijker eindresultaat geeft. Ik gebruik hiervoor een basis pekel. Breng hiervoor 1 liter water aan de kook, voeg aan het kokende water 75 gram zeezout en 100 gram bruine basterdsuiker toe en laat dit al roerende oplossen in het water. Hierna voeg je nog een halve eetlepel zwarte peperkorrels toe en laat je het in de koelkast volledig afkoelen. Eenmaal afgekoeld kunnen de varkenshaasjes in de pekel gelegd worden, ik gebruik hiervoor meestal gewoon de pan waar het pekel mengsel in opgelost is. 3 tot 4 uur is voldoende om te profiteren van het pekel proces.

Na het pekelen de haasjes afspoelen onder de kraan en droog deppen. Hierna kunnen ze in medaillons gesneden worden, probeer hierbij zoveel mogelijk dezelfde dikte en grootte aan te houden. Een varkenshaasje heeft meestal een puntig uiteinde, dit snij je eraf en kun je ergens anders voor gebruiken. De medaillons kunnen nu rondom met de bbq rub bestrooid worden en daarna omwikkeld met een plak ontbijtspek. Dan kunnen ze op het spit of op de spies geregen worden en zijn ze klaar om op de bbq te gaan.


Bereiding
.

Bij het gebruik van het spit probeer je de temperatuur rond de 150 graden te houden, leg hierbij de houtskool aan 1 kant (achterin) de bbq, hierdoor voorkom je vlammen door druipend vet waardoor het vlees kan verbranden. Bij het gebruik van het grillrooster (zonder spit) leg je de spiesen indirect op de bbq en houd je de temperatuur tussen de 120 en 140 graden. Bij allebei de bereidingen kun je nog een blokje rookhout toevoegen aan de kolen voor een extra rooksmaak, fruithout zoals appel of kersen doet het hierbij goed.

De varkenshaasjes zijn gaar bij 63 graden kerntemperatuur en het is belangrijk hier niet te ver overheen te gaan omdat ze dan droog en taai kunnen worden. Door het pekelen kunnen ze wel wat hebben en zal een paar graden erboven geen probleem zijn maar het beste resultaat heb je bij 63 graden kern. Afhankelijk van de dikte zal het ongeveer 40 tot 50 minuten duren voordat deze temperatuur is bereikt. Na een half uurtje meet je even de kerntemperatuur, als deze rond de 50/ 55 graden is smeer je het vlees nog een paar keer in met een mengsel van ahornsiroop (5 delen) en sambal oelek (1 deel). De saus kan nu nog even mooi karameliseren en geeft een heerlijke zoete en pittige smaak aan het vlees. Zodra de gewenste kerntemperatuur is bereikt kan het vlees van de bbq en laat je het nog 5 tot 10 minuten rusten, daarna is het genieten geblazen! Eet smakelijk!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.