Cote de boeuf met paddenstoelen risotto

Een heerlijke cote de boeuf van waterbuffel geserveerd op een romige paddenstoelen risotto. De cote de boeuf volgens de reverse sear methode gegaard waarbij we eerst wat rookhout aan de kolen toevoegen voor die lekkere extra rooksmaak en als laatst op een gloeiend heet rooster de steak een mooie korst meegeven.

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen:

1 cote de boeuf waterbuffel of rund van ca. 1 kg.
Bbq rub 1 eetlepel
Rookhout 1 blokje of 1 handje snippers bijv. eikenhout, wijnvaten, walnoot
Ca. 300 gram risotto
(Kippen)bouillon 750 ml
Witte wijn 100 ml
Olijfolie 3 eetlepels

1 teentje knoflook

Paddenstoelen mix 250 gram
Parmezaanse kaas 75 gram

Bereidingswijze:

Paddenstoelen risotto.
Bak in een koekenpan in olijfolie de gesneden paddenstoelen op hoog vuur in ca 5 minuten tot deze een mooie kleur hebben, voeg halverwege een fijngeneden of geperst teentje knoflook toe en wat grofgemalen peper en zout.
Fruit de risotto rijst in olijfolie in een pan en roer gedurende 1 minuut, voeg de wijn toe en roer totdat de wijn is opgenomen door de risotto rijst.
Voeg vervolgens al roerend steeds een beetje bouillon toe wat telkens weer opgenomen kan worden door de risotto rijst. Gebruik geen deksel, na ca 20 minuten voeg je de parmezaanse kaas en de paddenstoelen al roerend toe en laat nog eens ca 5 minuten door verwarmen totdat de risotto rijst beetgaar is en er een mooie romige massa is ontstaan.

Cote de Boeuf.
Haal de Cote de boeuf steak ca 45 minuten vantevoren uit de koelkast (min. 24u vantevoren uit de vriezer en dan in de koelkast) zodat deze al wat op temperatuur kan komen. We gaan de reverse sear methode gebruiken. Maak de bbq klaar voor indirecte bereiding op een temperatuur van 120-150 °C. Voorzie het vlees van een lekkere bbq rub of kies voor een combinatie van grof gemalen peper en zout. Zodra de bbq op temperatuur is voeg je een blokje rookhout of een handje rookhout snippers toe aan de kolen. Rook de steak nu indirect tot deze een kerntemperatuur van 46-50 °C heeft bereikt, haal deze dan van het rooster en leg afgedekt weg. Stook nu de bbq op naar ca. 250 °C en grill de steak om en om zodat deze een lekkere korst krijgt. Ik koos dit keer voor een gietijzeren rooster voor een nog mooiere korst en grillstrepen. Voor een mooi mediumrare resultaat kan de steak bij een kerntemperatuur van 52-55 °C van het rooster. Laat deze lichtjes afgedekt met aluminiumfolie 10 minuten rusten, de kerntemperatuur zal nog iets stijgen en de sappen in het vlees kunnen zich herverdelen.

Serveer de romige paddenstoelen risotto op een bord met mooie plakken van de cote de boeuf er bovenop en garneer met wat fijngesneden peterselie.
Eet smakelijk!
Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.