Bavette rollade

Een geweldige rollade waar je je gasten écht mee zal verrassen! De rollade kun je ruim vantevoren al voorbereiden zodat deze alleen nog een klein uurtje op de bbq moet zodra de gasten er zijn. Ik gebruikte hier een prachtige graangevoerde Zuid Amerikaanse Black Angus bavette Er zijn veel verschillende ingrediënten mogelijk waarmee je de rollade kan vullen, bij dit recept koos ik voor de volgende ingrediënten:

Wat heb je nodig?

Runder bavette van 1 tot 2 kilo
Slagerstouw
Rookhout
Bbq rub
Parmaham
Groene pesto (huisgemaakt)
Zongedroogde tomaten
Grana Padano kaas

Rollade voorbereiden:

Om een mooie rollade te kunnen maken die overal ongeveer even dik is moet de bavette in de lengte ingesneden worden tot net voor het einde zodat deze opengeklapt kan worden waarna de vulling erin kan. Probeer met het insnijden op te letten dat je niet door het vlees naar buiten snijd want dan kan je vulling eruit lopen. Als de bavette opengeklapt is leg je deze met de draad van links naar rechts zodat je na de bereiding het vlees haaks op de draad kan snijden.
Begin de vulling met de pesto, daarna de plakken parmaham zonder te overlappen, dan de zongedrogde tomaten en als laatste de grana padano kaas. Blijf rondom een stukje van de randen af zodat de vulling er niet teveel uitloopt bij het oprollen.
Rol de bavette nu mooi gelijkmatig op en bind ongeveer elke 5 cm op met slagerstouw. Als laatste nog een beetje van je favoriete bbq rub over de rollade verdelen en de rollade kan terug in de koelkast tot 45 minuten voordat deze op de bbq gaat.

Bereiding:

Maak de bbq klaar voor indirecte bereiding op een temperatuur van 150 tot 175 °C. Zodra de bbq op temperatuur is plaats je een blokje rookhout tussen de gloeiende kolen en dan kan de bavette rollade op het rooster. Optioneel is om na 20-30 minuten als de kerntemperatuur 30 °C is de rollade bovenop af te dekken met aluminiumfolie zodat de buitenkant minder snel doorgaart. Ten alle tijden heb je bij een rollade binnenin een andere garing dan aan de buitenkant. Bij een goeie kwaliteit (mooie vet marmering in het vlees) zal het eindresultaat hier niet onder lijden. Als de kerntemperatuur tussen de 50 en 54°C is kan de rollade van het rooster. Snijd nu meteen de touwtjes door (als je hiermee wacht dan kan je de korst deels kapot trekken en dat is zonde). Laat nu minimaal 10 minuten rusten lichtjes afgedekt onder aluminiumfolie.
Nu is het een kwestie van mooie plakken snijden en genieten!
Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.